Opdrachtgever
Plaats van aanleg
Periode van aanleg
Bijzonderheden
Een sportpark inrichten dat geheel zelfvoorzienend is met water, dat was het doel bij de veldrenovaties op Sportpark Roomburg in Leiden, deze zomer. De velden werden voorzien van een waterbuffer, die hemelwater en beregeningswater opvangt en vasthoudt om jaarrond mee te beregenen. Met de oplevering is een nieuw ‘blauw sportpark’ een feit.
Weerstation
Op Sportpark Roomburg is het doel om water zoveel mogelijk vast te houden en waar mogelijk terug te geven aan het grondwater of de directe omgeving. Om dat voor elkaar te krijgen, waren in eerste instantie vooral veel data nodig. ‘Wij zijn gaan rekenen om een optimale situatie te kunnen creรซren. Aan de ene kant heb je de waterbehoefte; die is 350 kuub per week voor het sproeien van de hockeyvelden en tennisbanen, waarbij we op jaarbasis rekening gehouden hebben met de zomervakantie en het ontkoppelen van de beregening in de winter. Wij hadden het geluk dat er in Leiden een weerstation is. De neerslaggegevens van 2018 en 2019 hebben we gemiddeld naar een verwachting van 850 mm neerslag op jaarbasis. Als je dat terugrekent, weet je hoeveel er per week ongeveer valt, afhankelijk van het seizoen.
Waterbalans
Met al die parameters bij elkaar was het ook mogelijk om de grootte van de waterberging te berekenen. Met behulp van de data was te zien dat een berging van 1200 kuub onder รฉรฉn hockeyveld voldoende zou zijn. Het uitgangspunt bij de berekeningen is dat bij het sproeien van het veld met waterberging 75 procent van het water terugkomt in de berging; de overige 25 procent verdwijnt door verwaaiing en verdamping. Bij een veld zonder waterberging is gerekend met 10 procent waterteruggave. De berging is 20 cm hoog en is altijd met minimaal 350 kuub water gevuld. Zo ontstaat er een waterbalans op het sportpark waarmee je kunt spelen, met als uitgangspunten alleen regenwater, geen toevoeging van extern water en geen overstorten naar het oppervlaktewater. Het systeem is zelfregulerend; clubs hoeven alleen de beregening zelf te starten.
Aan waterkwantiteit dus geen gebrek, maar ook de kwaliteit is een aandachtspunt, dat eigenlijk nog belangrijker is dan de kwantiteit. In het systeem wordt het water gefilterd en er is een temperatuurmeter ingebouwd, want het water mag nooit warmer worden dan 20 graden Celsius. Verder zijn er watermeters aangebracht en wordt eens per drie maanden een watermonster genomen, om te garanderen dat het water de juiste kwaliteit heeft.
Zelfvoorzienend
Het hele sportpark is nu zo ingericht dat het zelfvoorzienend is met water. Het hele sportpark kan beregend worden uit de waterberging; er is geen kraanwater meer nodig. De waterberging heeft een hoog rendement en vangt het sproeiwater weer op. Daarnaast wordt het drainagewater van de te beregenen tennisbanen en hockeyvelden weer de buffer in gepompt. Ook het hemelwater dat op het straatwerk of clubhuis valt, kan worden afgevoerd naar een verzamelput en naar de buffer. Als er geen regen valt, kan de club met een volle buffer circa zes weken beregenen. Als bypass kunnen we ook water uit het oppervlaktewater winnen, maar alleen indien noodzakelijk.